Voorziet u problemen met uw huurbetaling? Informeer uw vastgoedmanager daar zo snel mogelijk over. Zij kunnen samen met u op zoek naar een woning die beter past bij uw financiële mogelijkheden. Leidt dit niet tot een oplossing en bedraagt uw betalingsachterstand meer dan 30 dagen, dan moeten wij uw betalingsachterstand melden bij uw gemeente. De gemeente nodigt u vervolgens uit voor een gesprek over schuldhulpverlening.
Op 1 januari 2021 trad de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking. Deze wetswijziging is bedoeld om te voorkomen dat een beginnende schuld of huurachterstand uitgroeit tot een problematische schuld. Concreet betekent deze wetswijziging dat de vastgoedmanager -bij een huurachterstand van meer dan 30 dagen- uw contactgegevens en de hoogte van de huurachterstand moeten overdragen aan de gemeente. De gemeente nodigt u vervolgens uit voor een gesprek.
Hiermee wordt onze incassoprocedure tijdelijk stopgezet. Uiteraard worden uw gegevens niet zomaar overgedragen. Voorafgaand zijn de volgende stappen doorlopen:
- er is persoonlijk contact met u gezocht over de mogelijkheden om betalingsachterstanden te beëindigen en te voorkomen;
- u bent gewezen op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening;
- u heeft minimaal één schriftelijke herinnering ontvangen;
- er is aangeboden om uw contactgegevens en huurachterstand aan te bieden bij uw gemeente en u heeft hier niet afwijzend op gereageerd.
Maakt u bezwaar tegen het informeren van de gemeente, dan stopt het vroegsignaleringsproces en wordt de normale incassoprocedure voortgezet.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website: Vragen en antwoorden wijziging wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (VNG).
Om huurders te helpen een huurachterstand te voorkomen, heeft Altera een heeft een abonnement afgesloten bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.
Het Nibud heeft een website waarin advies wordt gegeven over verstandig omgaan met geld. Naast bespaartips, staan er op de site geldplannen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld gepensioneerden), of voor huishoudens waar de gezinssituatie verandert.
Huurders worden pro-actief geattendeerd op deze website. Via de inlog, beschikbaar gesteld door Altera, kunnen de geldplannen anoniem worden gebruikt, zodat privacy is verzekerd.